Doğada tuz içerisinde iyot bulunmamaktadır, iyot tuza sonradan eklenmektedir.
İyot eksikliğinin dramatik sonuçlarının fark edilmesinin ardından, iyodu gıdaların içerisine koymanın yolları aranmış ve sonunda tuzun içerisinde en fazla yaygınlaşacağı düşünülmüştür. Dünya Sağlık Örgütü’nün öncülüğünde UNICEF, ICIDD (International Council for Control of Iodine Deficiency Disorders) gibi kurumlar el birliği ile “iyotlu tuz” kampanyaları yürütmüşlerdir.
Dünyada 70’ten fazla ülke iyotlu tuz programın yürütmektedir. Hemen hemen her ülkenin tuz tüketim miktarına göre ayrı belirlenmiş iyot oranı bulunmaktadır. Türkiye için oran 25-40mg/kg’dir. Ülkemizde iyotsuz tüketici tuzu üretimi yasaktır. İyot tüketmemesi gereken kişilerin tüketimi için gramajı en fazla 250g olan tuz paketleri iyot konulmadan piyasaya sunulmaktadır.